петък, 13 юли 2018 г.

Сухо Четкане На Лице

Грижа за лицето само с четка

Снимка: Интернет

В този пост ще ви разкажа за нещо, което практикувам вече повече от година. Това е сухото четкане. Да, точно така, то представлява четкане на кожата на сухо. Може да се прави на цялото тяло и на лицето. Тъй като нещата, които искам да споделя и опиша са доста ще разделя информацията в два поста. Тук ще ви опиша начина, по който го правя на лицето и резултатите, които съм видяла за този дълъг период.
Описание на метода: Сухото четкане се извършва с луфа или четка, но задължително от естествен косъм. Прави се всеки ден, в определена последователност и посока - съобразена с движението на лимфата и резервоарите й. Всяка област на четкане се повтаря 7-15 пъти. Важно е да се уточни, че при сухото четкане се избягват бенки и рани, активно акне (за да не се пренася инфекцията). На някои места срещнах и бременността като противопоказание. Ето примерна схема:

Снимка: Интернет

След процедурата лицето трябва да се измие с подходящ гел и да се намаже с крем. Препоръчително е продуктите, които се използват да са с изчистен състав.
Сухото четкане:
- премахва мъртвите кожни клетки
- подпомага работата на лимфната система
- подобрява кръвообръщението
- кожата става по-гладка и еластична
- тонизира.
Четката/луфата трябва да се почиства след всяко ползване с лек дезинфектант и да се изпира основно на 10 дни с подходящ препарат с изчистен състав.

Как процедирам аз: Търсенето на подходяща четка ме затрудни доста, тъй като по магазините се продават основно с изкуствен косъм. В резултат на това имам две четки, които използвам през различен интервал от време. Първо поръчах четка по Интернет (номер 2), но се оказа с доста твърди и груби косъмчета. Все пак с кожата на лицето не трябва да бъдем агресивни и тъй като четката се ползва ежедневно трябва да е мека. Процедурата трябва да е нежна, като погалване на кожата. Затова прибягнах до друга хитрина и си купих бебешка четка за коса с косъм от коза от ДМ (номер 1). Хитро и практично. Дори и след стотното пране малко намирисва, но това не ме притеснява. Четка номер 1 използвам всеки ден, а четка номер 2 веднъж на 10-15 дни - за малко по-дълбоко ексфолиране на кожата.



Сухото четкане извършвам по схемата, която съм показала по-горе. Следвайки указанията, минавам всяка една част от лицето по 7 пъти.
В интерес на истината идеята за био гелове, био кремове и т.н. не я спазвам. Според мен, доста се спекулира с тази тема, за да се поставят високи цени на продукти с определени стикери и думи по опаковките. Използвам всякакви кремове и не съм имала проблем.
В тази връзка и при почистване на четките не спазвам идеята за био сапуни. Намерих като вариант масло от чаено дърво разтворено в минерална вода в шише с пулверизатор. Слагам около 20 капки на 250мл вода. Напръсквам четките след всяко ползване. На 10 дни ги пера с мек сапун. 
Ефект: Веднага след четкането кожата се усеща много мека на допир. След по-продължително действие по тази схема лицето ми се изчисти от малки пъпчици, кожата стана по-сияйна. Тенът се избистри. Лишеите и сухите участъци останаха в миналото.

Харесвам сухото четкане като начин за подпомагане на организма. Съвсем скоро ще ви разкажа  за сухото четкане на тялото и разликите, които срещнах там.

Няма коментари:

Публикуване на коментар